Klik sini>>>>>>>>>>

Friday, March 30, 2012

Persiapan untuk ke majlis makan malam/dinner!

Assalamualaikum semua!!
Seperti yang dijanjikan...arini PY nak berkongsi tips2 untuk korang semua yang nak pegi dinner!
Sape yang tak nak nampak anggun/meletop masa dinner kan...tipu la kalau korang taknak...hehehe..

Okla....tanpa membuang masa mari kita nengok tips2 untuk korang yang nak sgt cun kebaboom mase dinner nanti!

1) MENGIRA BAJET??
Korang ingat belanjawan negara je ade bajet...nak gi dinner pon ade bajet jgk tau!
Bajet diperlukan:
a) Dress/Evening gown yang sesuai.
b) Kasut yg bling2 sket..
c) Makeup
d) Clutch
e) Aksesori
f) Rambut/Tudung/Shawl

So kalo korang nak cun kebaboom mase pegi dinner, boleh la mula mengira bajet dan mengumpul duit mulai sekarang!

2) IKUT TEMA DINNER!
Sekarang ni kalo kite peratikan memang banyak dinner yang ade tema..Arabian Night la...Fairytale/Fantasy la...Back to school la...so korang kene la ikut tema yek..

Tema Retro/50an

Tema Arabian Nights

Tema Fantasy

Tema Back To School

Tema Fairytale

3) JANGAN BUAT PREPARATION LAST MINUTE!
Cuba fikirkan gaya yang macam mana yang korang nak gayakan and mula la mencari baju, kasut, aksesori dan try makeup yang sesuai dengan gaya korang tu ek!
Jangan besok nak gi dinner, malam sebelumnye tu baru la terkedek-kedek nak cari semua benda!
Konpem kelam kabut n mission korang nak jd cun kebaboom tu x menjadik kenyataan!

Kecuali la korang ni memang jenis suka mengumpul kasut, dress dan aksesori..tak yah la membazir duit, korek ajela almari korang tu...pastu buat mix n match sehinggalah korang jumpa gaya yang sesuai dengan tema dinner...Lagi  bagus...takyah membazir duit!!

Shopping last minute (yg ni bukan kaki PY ek..)

Soalan kat atas paling banyak ditanye oleh orang yang nak pergi dinner! Semuanya bergantung pada tema dinner...
+
+


+
+

dan bagi yang bertudung

+
Tips: Untuk tema Arabian Nights, gunakan warna emas, gangsa dan aksesori yang berkilau atau bertakhtakan batu!


RETRO
Klik gambar kalau nak tengok dress retro yg lain
+
+
+

 +
Tips: Kalo korang susah nak cari baju dan aksesori yang sesuai, cube korek almari mak@ nenek korang...mesti jumpe...hehe..



Tips: Cari la baju korang tme blaja2 dulu...kalo takde cube pinjam baju&aksesori drpd adik!


FAIRYTALE
klik gambar kalo berminat nak beli dress ni!
+
+
+

TEMA BEBAS!
klik gambar kalo berminat nak beli dress ni!
+
+

Tips: Rajin2 la semak majalah@google untuk mendapatkan gaya yang sesuai!

Untuk mekap pulak, korang boleh la tengok video PY kat bawah ni ye..

ARABIAN NIGHTS



RETRO


FAIRYTALE/FANTASY




BACK TO SCHOOL




TEMA BEBAS



a)Powder, gam bulu mata palsu, lipstick dan tisu serap minyak (oil blotting paper)!
-Untuk touch up muka kalo2 jd berminyak.
-Untuk touch up lipstick lepas makan..
-Kalau2 la bulu mata palsu tertanggal...hehe

b) Camera!
Confirm kene bawak...dapat la korang camwhoring banyak2 kat majlis tu...

d) Pin tudung/Sikat kecil
-Kalau2 pin kat shawl/tudung korang tu tertanggal
-Untuk betulkan rambut..

3) Mint gum/gula2 berpudina dan small size perfume.
-Untuk kesegaran nafas selepas makan dan kesegaran bau badan!

Setakat ini sajelah perkongsian PY dengan korang sume!! Semoga tips kat atas dapat membantu korang dalam persiapan ke majlis makan malam nanti!!

Good luck!!

Singgah Youtube channel PY!

Singgah blogshop PY!

Sape belom join churpchurp boleh klik link kat bawah:


P/S : Simple tutorial untuk korang yang sukakan smokey eyes akan datang! Tunggu ye!

14 comments:

  1. saya jarang trsangat2 la pegi dnner..teringin jugak nak pakai cantik2 camtu..hoho

    ReplyDelete
  2. sebab jarang2 pergi la kene pakai cantik2 mase dinner...betol tak??hehe.. Gud luck Hana!

    ReplyDelete
  3. Memang tahap Diva... WuMing lelaki senang saja... asalkan pakai baju baru dan seluar baru dah cukup....

    ReplyDelete
  4. nanti bolehla try tutorial ni kalo nk pi function mana2,
    nice tip! =)

    ReplyDelete
  5. Kebetulan tema tahun dinner thn ni Arabian Night.Nak tiru boleh? :D

    ReplyDelete
  6. tips yg PY bagi ni memang utk ditiru la...dipersilakan la meniru...hehehe

    ReplyDelete
  7. nice yg fairytale tuu...next wk da dinner nk try laa

    ReplyDelete
  8. boleh bg cadangan tak ape dress yg sesuai utk dinner tema duke and duchess for muslimah....

    ReplyDelete
  9. bulan 11 ni opis buat dinner..tema red carpet..adoiyaii..ngah servey gaun malam tuk pakai..yg konpius ni..cara nak kenakan tudung ngan gaun tu xtau..

    ReplyDelete
  10. saya x tahu nak pakai ap kat nak pergi dinner bulan 12 ni anjuran colej...pening nak cari tema arabian yg sesuai gan sy..nak pakai tudung ap pun pening sangat..kasut x cari lg..mcm amne kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye lili~ aritu dinner office sis pun guna tema arabian night jugak~ sis pakai kaftan, headpiece, selendang ala2 gold sket~ mekap mcm dlm video tu~siappppp~tercalon 3 pakaian terbaek lagi~ janji awk konfiden nk bergaya! good luck dear!

      Delete
  11. Klu tema english garden nak pkai mcm mn?

    ReplyDelete
  12. klau tema dinner "throwback" nk pki ap eh?

    ReplyDelete