Monday, December 10, 2012

Blackhead & Whitehead...pegi main jaoh2!!!!

Assalamualaikum semua!!


PY terpikir nak tulis pasal whitehead dan blackhead ni bile PY terpandang muke sendirik kat cermin...

Tanjat boboi!!!!
gambo hiasan...bukan gambo PY

Cermin PY plak jenis magnifying mirror.....so ternampak la banyak sampah sarap blackhead&whitehead  kat muke PY ni..

blackhead & whitehead ni dh dpt status penduduk tetap kat idong PY

Alang2 nk buang blackhead&whitehead ni, tros la amek gamba n type entry ni hah...
PY rase korang pon menghadapi masalah yang same kan???
So untuk entry kali ni PY nak tunjokkan macam mane PY buang blackhead&whitehead ni....
Sebelum tu PY nak ajak la korang berkenalan dengan Cik Blackhead/Whitehead ni dan asal usul dorang berdue ni!!!


Ape bende Blackhead&Whitehead ni??? Dorang ni adik beradik kembar ke??

Kepada mereka yang tak tau blackhead&whitehead ni ape kebende, bende ni adelah sejenis jerawat jugak walaupon xde nanah dan tak berase saket...blackhead&whitehead ni selalulnya banyak kat kawasan yang berminyak contohnye T-Zone (dahi, hidung dan dagu)....Bagi mereka yang rajen membelek  muke, bile korang picit akan keluar la isi perot whitehead/blackhead ni macam ubat gigi!!! yiiiikkkeeessssssss
Bile due2 ni dh menetap muke korang, permukaan muke korang tak licin dan berbintik2 hitam...Whitehead ni jugak ade name manje...confirm korang penah dengar...JERAWAT NASIK....kenape nasik dikaitkan dengan mende ni??Sebabnye bile korang picit akan keluar la putih mcm nasik...(x lalu aku nak makan nasik bile ingat mende ni......)

Nampak yg itam2 tu??? Tu namenye blackhead maen jengah2 dengan korang...

Macam mane blackhead & whitehead ni bleh ada???

Sila tengok gambar dibawah:

1)Mula-mula skali, follicle/liang roma akan dipenuhi dengan minyak yang terhasil daripada duktus minyak...(ala...kire macam kilang minyak la...tempat penghasilan minyak....)

2) Bile minyak terlalu banyak dan lama terperap kat dalam liang roma, minyak akan memenuhi liang roma dan tersumbat, sehinggalah terhasilnye bonggol kat bawah kulit yang berwarne putih...itu dipanggil whitehead/jerawat nasik...

3)Penghasilan minyak akan terus berlaku kat pori2 muke, jika whitehead yang dh sedia ada x dibuang, whitehead tadi akan ditolak kepermukaan kulit melalui liang roma dan teroksida....bahagian atas whitehead yang teroksida akan bertukar ke warne hitam dan blackhead pon muncul la kat situ!!

Korang dh faham kan skang ni.....(harap2la paham.....)
Berpeloh ketiak aku nk menyusun ayat n nak terangkan......

Macam mane nak buang blackhead & whitehead ni????

Selalunye blackhead & whitehead ni korang maen picit2 je kan?? Sepatotnye korang kene berhati2 sket sebab kalo salah picit jerawat bernanah plak yang akan tumboh kat situ...sebabnye??? senang je...
Bahagian yg kene picit tu terluka dan bacteria drpd tangan/kuku korang yg kotor tu akan mengakibatkan jangkitan dan jerawat baru (siap ade nanah lagi ok...) plak akan tumboh...biasela kan....Patah tumboh hilang berganti gituuuuuu...................

Kat sini PY nak berkongsi 3 cara yang PY selalu buat untuk buang blackhead/whitehead!

1) Steam.
Mula2 korang amek air panas dan masuk kedalam mangkuk...Wapkan muke korang dengan wap drpd air panas tadi dan tutop kepala dengan tuala...Tujuannye untuk membuka liang roma dan memudahkan korang utk memicit blackhead/whitehead nanti..Wapkan lebih kurang 10 minit...


Kalo korang banyak duit nak lagi senang beli jek facial steamer...



Selepas liang roma dh terbuka, boleh korang picit gunakan pemicit khas....guna kuku PY xbrape syorkan sbb kuku kite ni banyak bacteria...pastikan bersih ye....dh picit tu jgn kesat merate2...sediakan tuala utk kesat yek!

korang try carik la mende ni...tak tau nk panggil ape...ALAT PEMICIT JERAWAT KOT.....

2) BIORE Pore Pack
Cara yang ni khas untuk kawasan hidung.....senang n murah....satu kotak lebih kurang RM10...Ade 10 keping...
Sekotak bleh gune lebeh kurang 2 bulan...guna seminggu sekali...

JOM BUKAK!!

 ade 10 keping sekotak...

 utk bukak, koyakkan sampul bahagian atas..

koyak!!

ni ha kat dlmnye....

JOM PAKAI!!!

 basahkan kawasan hidung..

keluarkan drpd sampul...

  kopek pore pack drpd plastik...

 pakai kat hidung yang masih basah...kalo idong dh kering basahkan btol2 sebelom pakai...
tunggu 10~15 minit...

Korang akan rase pore pack tu keras bile dh kering...kopek perlahan2!

Hasilnye!! Ewwwww....banyak weh blackhead n whitehead...
Puas hati aku....selamat tinggal white/black head yg menginap kat muke aku.!

3) Scrub + berus gigi...
Jangan ingat berus gigi ni boleh membersihkan gigi jek...berus gigi jgk bleh bersihkan muke! Confirm licin muke pastu...tapi jangan la tonyoh/kuat sangat ek! Teknik ni sesuai untuk seluruh muke....sgt2 best....whitehead, blackhead and sel kulit mati kat  muke pon die sapu abes.....

PY gune ubat sental scrub ni...

dan jangan lupe berus gigi!
(yang belom gune ye....jgn recycle plak....)

Berus dgn gerakan memutar...
terutamanye dkt T Zone...untuk mengurangkan pertumbuhan En Blackhead/Whitehead..

Seriously pastu muke sgt sedap/best/lembut utk diraba di sentuh...
apsal pegang pipi mcm bru lepas kene lempang??
bajet buat iklan...mintak maap bnyk2....PY memang ske posing nk makan pelempang..

PY harap korang dh paham tentang blackhead & whitehead ni...Bleh la try cara2 kat atas tuh....memang berkesan hokey...

Korang ade cara lain ke nk buang blackhead/whitehead?? Boleh kongsi kat ruangan komen @ post kat fanpage PY!

Till then!

Setakat ini sajelah perkongsian PY dengan korang sume!! Semoga tips kat atas dapat membantu korang semua!

Good luck!!

Sila LIKE Fanpage PY
 (dh berzaman bru nk ade fanpage...desa abes aku ni...)

PY: Amalkan teknik kat atas seminggu skali jek ek...kang ade plak buat tiap2 ari knnn...
Rajin sgtttttttttttttttttt

17 comments:

  1. There isn't a wrong or right solution to build a website. We've got web sites connected with a particular niche and also web-sites with 100 % not related goods. It’s really your decision that approach you need to proceed. One thing though…you advise Blog writer, why is it that you may spend funds on creating a .world wide web.. I’ve always considered if it appeared to be important. A fix will be amazing!
    Visit my website : Genital Warts Remedy

    ReplyDelete
  2. sy guna heal pharm..lg kuat gam n tarik whitehead/blackhead..tp rsanya dh xde kt watson..dh discontinue kot..sy penah bca bioglo clear pore deep cleansing mask dr cosway pun best..

    ReplyDelete
  3. sumpah ein geram!! sedap nyer tgk byk blackhead.. dah gian nk tlg picit.. nk picit sape punyer nie.. urmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. picit sndirik pnye la kot! nk picit org len pnye eeewwwwwww

      Delete
  4. woayh!! xtw plak boleh guna berus gg.. ingtkan berus gg utk brush brg2 kemas je.. rupanya, ada kegunaan lain.. tq ya mate!!

    ReplyDelete
  5. PY...hope sgt py bley wat some suggestion about produk yg bley hlgkn eyebag o gelp bwh mte selain drpd tdo awl..xtau produk mne yg btul2 bekesan..nk tau sgt if PY sudi..tq..

    ReplyDelete
  6. kalau muka berjerawat boleh letak blackhead ke?

    ReplyDelete
  7. kalau muka berjerawat boleh letak blackhead ke?

    ReplyDelete
  8. hai :)

    tips yang berguna.:)
    selalunya saya bilas muka dengan air suam dan scrub muka. setelah scrub apply masker (floral mask) pada muka dan biarkan sehingga betul2 kering.. hasilnya pehhhh tak lalu nak tengok..hahah

    ReplyDelete
  9. wow.. sekali gune berus gigi lagi.. ehhehehehee

    ReplyDelete
  10. Terimakasih atas informasinya karena saya lagi cari informasin tentang cara menghilangkan jerawat secara alami
    .

    ReplyDelete
  11. Pakai sudu tau fu far...kukut slow2 berkesan...

    ReplyDelete
  12. Pakai sudu tau fu far...kukut slow2 berkesan...

    ReplyDelete
  13. Kalau nak cara mudah , selamat dan paling effective .. boleh gune brush skinvigorate marykay..
    Kalau nk tau.. bolehla follow ig saya lady anggun ..xpun msg 0192761107

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!