Saturday, June 15, 2013

Sape ada masalah dengan kulit kering???Sila angkat kening!!!

Assalamualaikum semua~~
PY confirm yang memang ramai yang angkat kening bile di tanye soalan di atas..
Masalah kulit kering ni memang dialami oleh ramai orang....
PY pun termasuk la jugak..masalah kulit kering ni kengkadang lebih terok daripada masalah jerawat...
Sampai ade yang mengalami gatal-gatal di seluruh badan...bila digaru memang bleh smpai brdarah!!
Tapi PY xde la smpai cenggitu...tapi tergolongla dalam golongan berkulit kering...

MACAM MANA NAK TAU KULIT JENIS KERING ATAU TIDAK??

1) Kurang berjerawat...
Jerawat agak susah nak hinggap kat kulit korang....

2) Lepas cuci muka, korang terasa yang kulit korang berkilat dan rasa ketat..
*ketat???ade ke istilah kulit ketat?boleh la tu..janji korang paham..*
Kulit korang tu berkilat bukan sebab berseri ek...jangan prasan....tu sebab kulit korang tu kering..

3) Kulit mengelupas!
Kulit mengelupas merupakan tanda yang sgt jelas yang korang ni berkulit kering..
Dan lagi dahsyat kalo kulit korang tu mengelupas bertompok-tompok....
*dh macam kucing kurap la plak.....tidaaakkkk*

4) Banyak kedutan dah mulai timbul walaupun umur 20-25 tahun!
Garis penuaan dah mula timbul seperti di dahi, di antara dua kening, di tepi mata dan tepi mulut
disebabkan kulit kekurangan air...

PY pun hadapi masalah yang sama...
So, PY cuba untuk cari penyelesaian masalah kulit kering...
Kalau x dapat selesaikan masalah, kurangkan masalah pun dah ok ape...

Sebelom ni, dah macam2 produk PY guna...sampai beratus2 hengget...
Tak semestinya produk yang mahal tu bagus kn..

So PY pun try Google..
So, ni lah produk yang PY gunakan sekarang ni...

Untuk pencuci muka, PY gunakan Cetaphil Cleanser..



Pencuci Cetaphil ni memang best giler....lepas cuci muka, muka memang rase lembap jek...
Sebelum ni, lepas jek cuci muka, biasanya muka PY akan rase cm ketat/tegang...
Sebab bahan pencuci yang PY guna tu bukan jek menanggalkan kotoran, tapi lembapan kat kulit pon die sapu abessss...

Sebabnye kebanyakan pencuci muka kat pasaran mengandungi pewarna, bahan kimia yang kuat dan jugak pewangi yang menyebabkan kulit muka hilang kelembapan!
So PY memang rekemen la Cetaphil ni kat korang yang berkulit kering...
*Cetaphil ni sesuai untuk semua jenis kulit*
Bukan setakat pencuci untuk muka, badan pon bleh guna sekali, terutamanya bagi korang yang ade baby yang kulit sensitif tu...memang bagus la sangat Cetaphil ni..
*Untuk kulit berminyak pon ade...Kat label ade tulis 'For Oily Skin'*
So PY rase setakat ni, nilah pencuci muka yang terbaik dan sesuai untuk muka PY..
Harga pon xde la mahal sangat...RM2+ untuk 237ml..

Untuk cream/moisturizer plak...PY beli yang ni...ingatkan nak beli lotion Cetaphil, tapi size kecik dah abes plak...yang ade size gedabak giler...kalo beli yang besar tapi x sesuai kang, membazir plak...
So beli la jenama Rosken sebab ade size kecik...
Kalo dah sesuai nanti bleh la beli size besar....
*next time nak cube lotion Cetaphil la plak kalo ade size yang kecik sket*


Buat mase ni...produk ni ok la..bau pon x busuk...rasa tak terlalu basah la kulit kite lepas pakai..
lembap2 jek...

Setakat ni jela yang PY nak kongsi kan...Harap2 boleh tolong korang yang hadapi masalah kulit kering macam PY ni....

Harap korang dapat cuba sendiri dan kongsikan kat ruangan komen di bawah...
Ada apa soalan? Emelkan soalan korang kat

yantilicious@gmail.com


~Klik nuffnang sebagai tanda sokongan kat blog PY~

Till then...Bye!
Sila LIKE Fanpage PY

Singgah channel youtube PY


Join churpchurp kat sini!


PY: Siri untuk kesalahan mekap akan disambungggg...tunggguuuuu

15 comments:

  1. huhuhu..sama ngan kite pkaipencucitu mmng bestlah..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk sensitif skin leh x pencuci tuh?? Jerawat nih... rosken tuh menag sy pakai..hehe..kulit da ok sket..

      Delete
  2. Nak dptkn kt mana? Pharmacist ad ta?

    ReplyDelete
  3. nak sihat? nak cantik? kunjungi laman kami untuk mendapatkan info dan tips berkaitan kesihatan anda. pakar rundingan kami sedia membantu anda. http://marissaestheticshq.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Ramai juga yang suggest product ni..memang bagus :)

    Kalau dalaman ambil kolagen pon sgt2 m3mbantu..moist aje..gebu..

    Jemput ke blog saya ye utk info kecantikan n kesihatan..

    Www.adaa-inspiration.com

    Nway..very nice entry! :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum,
    Inginkan kulit yang sihat, lembap dan lembut bak sutera? Cubalah ‘Bar Kecantikan Marine Essence’ yang diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli untuk memberikan manfaat yang terbaik untuk kulit anda.

    Kelebihan Marine Essence Beauty Bar:

    Garam Buluh
    - Sumber kaya dengan mineral dan antioksidan untuk kulit.
    - Anti-bakteria, anti-alergi, anti-keradangan.

    Pheno-SFE TM (Ekstrak The Pu-erh)
    - Terkenal dengan antioksidan dan sifat-sifat pemulihan untuk menghapuskan radikal bebas yang berbahaya daripada merosakkan sel-sel kulit. (Anti penuaan)
    - Memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit dengan menjaganya agar tetap sihat dan muda untuk masa yang lebih lama.

    Ekstrak Liquorice
    - Mengurangkan perubahan warna kulit dan bintik-bintik hitam.
    - Mencerahkan pigmentasi kulit.

    Minyak Tea Tree
    - Anti-bakteria, anti-kulat.

    Vitamin E
    - Antioksidan, anti-penuaan.
    - Menyembuhkan kulit yang bermasalah dan rosak dengan berkesan.

    Gliserin
    - Tidak mengeringkan kulit. Sebaliknya, ia menarik kelembapan daripada udara ke dalam kulit
    Merupakan pelembap kulit yang terbaik.

    Aloe Vera
    - Kebolehan untuk menyembuhkan dan merangsang pembaharuan sel-sel kulit pada kulit yang bermasalah.

    Hubungi saya segera di 017-6061033 (Whatsapp/SMS) untuk tempahan.

    ReplyDelete
  6. Ramai juga yang suggest produ ni..memang bagus :)

    Kalau dalaman ambil kolagen pon sgt2 membantu..moist aje..gebu..

    Jemput ke blog saya ye utk info kecantikan n kesihatan..

    www.beautyfatimah.com
    www.beautyfatimah.net

    Nway..very nice entry! :)

    ReplyDelete
  7. tq py for us sharing.. xsabo tgu Serum 24k tu.. hehe

    ReplyDelete
  8. tq py for us sharing.. xsabo tgu Serum 24k tu.. hehe

    ReplyDelete
  9. Hai sis py, thanks sharing .. Memang berkesan apa yg py syorkan produk ni .. Dh kurg kulit kering sy .. Cuma nak tny py lah kan , kalau kulit kering dh ok, memang sampai bila2 ka kita teruskan dengan produk ni ? Ataupon kita boleh pakai produk yg biasa yg sebelum ni kita pakai ? :)

    ReplyDelete
  10. Hai sis py, thanks sharing .. Memang berkesan apa yg py syorkan produk ni .. Dh kurg kulit kering sy .. Cuma nak tny py lah kan , kalau kulit kering dh ok, memang sampai bila2 ka kita teruskan dengan produk ni ? Ataupon kita boleh pakai produk yg biasa yg sebelum ni kita pakai ? :)

    ReplyDelete
  11. ohh.. nice sharing, sis. sy pun mengalami kulit kering. tapi agak malas nk pkai yg jenis sapu2 ni. hihihi.. sy pkai sabun aloe bath gelee dari forever living. sis mgkin blh reviewkn jugk produk tu. mmg berkesan. www.foreverliving-malaysia.com

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!