Friday, March 29, 2013

BEAUTY SCHOOL: Makeup For Beginners: Baru nak Belajar Mekap??

Assalamualaikum semua!!
Sebenarnye PY dh lame dah nak tulis tajok diatas...cume x berkesempatan...

Memandangkan mendapat banyak (banyak ke~) permintaan, hari ni PY nak memberi bantuan/panduan kepada semua adik2, akak2, makcik2, abang2 yang bru je nk belaja mekap yang light2 gitu kan....
tak lupe yang dh lame x mekap...dh lupe nk pakai mekap cmne, produk ape yang nk perlu ade n sebagainye... Sampai ade yang bg email kat PY ala2 surat cinte gitu mintak PY buat entri pasal produk utk beginner...xde la asek pakai bedak baby jek buat bedak muke!




Untuk mereka yang baru nk belajar mekap, PY nak tekankan kat sini yang selain drpd mekap, rutin penjagaan muka jugak penting iaitu:

1) Membersih (Pembersih muka)
2) Menyegar (Penyegar/toner)
3) Melembap (Pelembap)

3 langkah kat atas ni harus di lakukan setiap hari/ menjadi rutin penjagaan muke la kirenya...
Pastikan korang pilih produk yang bersesuaian dgn kulit muka korang...kalo x reti bleh la mintak tolong amoi tukang jual tu utk beri cadangan produk yg sesuai dgn kulit korang ek!

PY nak cadangkan produk yang betol2 penting/digunakan sehari2/untuk makeup light2 jek ye...tak perlu la terlalu banyak korang nk beli...namenye pon permulaan...
Okla...sekarang ni PY nak senaraikan produk yang PERLU ade utk makeup beginners:

1) Makeup Tools:
Sebagai permulaan, set berus mini dah memadai untuk korang...beli yang kecik dulu..pasni kalo rase dh pro sket baru la beli yang set yang banyak2 berus tu..
Gambar di bawah ni merupakan set berus mini pertama yang PY ade! PY beli kat kedai online Singaporean sebab mase tu kat orang Malaysia blom jual lagi kot set berus ni...berus ni di beli sekitar tahun 2006/2007...cm tu la...x ingat sgt...tapi smpai skarang bleh guna lagi sebab PY jage elok2..
Hargenye mahal la jgk kalo nak dibandingkan dengan waktu skarang ni...dulu susah nk jumpe...so mahal sket...RM7+ la...skang ni brape puloh jek dh dapat...

Korang bleh beli set berus ni kat 




2) Two way cake : 
Kenape PY pilih 2 way cake sebagai foundation? Kenape x pilih liquid foundation?
Sebabnye 2 way cake ni produk 2 in 1, kalau korang basahkan sponge dan gunekan 2 way cake, ia akan memberikan coverage mcm liquid foundation...lepas tu gunekan bedak dengan sponge yang kering utk touch up/berfungai sebgai powder...so korang dpt  2 manfaat drpd 1 produk....jimat duit n jimat ruang dalam beg mekap...
PILIHAN PY : Silky Girl Silky Whiteb BB 2-Way Powder + Foundation SPF20/PA++
Harga : RM14.90 jekkkk....Murahhhhhhh

All in one product! Tak payah nak beli produk banyak2~Senang &Jimat!~

3) Concealer 
Untuk korang yang baru jek nak blaja mekap, PY x rase korang nk borong produk mekap banyak2 sekaligus kan...untuk permulaan, kalo korang xde concealer, doublekan two way cake yang korang pakai kat kawasan yang bermasalah macam bawah mate dan parut jerawat...kesan nye same jek mcm concealer!

4) Eyeshadow Palette
Untuk eyeshadow palette, PY mencadangkan korang agar mule pakai eyeshadow yang berwarne tanah/earth tone sebab warnenye lebih simple, sesuai dipakai kemana2, dan lebih natural! Biasenye eyeshadow palette mungkin ade 2, 3@4 warne..Pastikan dalam palette tu ade satu warne gelap, satu warne cerah dan dua warna eyeshadow yang canteeekkkkk

PRODUK PILIHAN PY:

AVON TRUE COLOR EYE SHADOW QUAD IN SANDY CORALS
RM35 JEK...KALO TGH PROMOSI TU KADANG2 RM2+.....MURAH DAN BEST!

Ada 4 warna dari atas, kiri ke kanan
VANILLA, PEARLY PEACH
bawah, kiri ke kanan:
SANDY COPPER, CHOCOLATE SUEDE

VANILLA - Boleh digunakan sebagai highlighter kat kawasan tulang kening, batang hidung, tengah bebola mata dan kawasan tulang pipi, dan lekuk pada bibir atas.
CHOCOLATE SUEDE : Boleh digunakan sebagai eyebrow powder/celak kening, eyeshadow, eyeliner
PEARLY PEACH & SANDY COPPER- Dua warna eyeshadow yang sangat natural dan wearable!

5) Eyeliner 
Untuk pemilihan eyeliner, eyeliner pencil memang pilihan yang paling tepat sebab mudah digunakan dan kurang menyebabkan comot. So memang seuai bagi korang2 yang baru jek blaja nak pakai eyeliner..cara penggunaan same jek macam korang gunakan pen/pensil untuk melukis, cuma bezanya korang x melukis ata kertan, tapi atas muka orang sendirik!
Untuk solekan dramatik boleh gunakan eyeliner hitam, kalau nak lebih natural gunakan eyeliner coklat, kalau nak solekan yang lebih fancy, atau segar bleh gunakan eyeliner hijau, biru, purple!

Produk pilihan PY :

Crayon Liner darpada Maybelline

Black & Brown

Green liner by Maybelline....sgt cantekkkkk

6) Mascara
Mascara memang banyak pilihan....bergantung kepada jenis bulu mata masing2....Kalo korang yang bulu mata yang pendek, jarang dan x melentik boleh la cuba mascara yang waterproof...bulu mata akan melentik tebal dan tahan sepanjang hari!
Mascara pilihan PY:

Berus mascara jenis comb/sikat....memang boleh menyikat setiap helai bulu mata!


mascara kegemaran PY buat mase skarang!!

7) Blusher
Menurut PY sendirik, PY lebih suke pilih blusher yang shimmer/berkilat...sebab x payah pakai highlighter pastu....kire 2 in 1 la....bg permulaan, pilih blusher yang bersifat shimmer...
Tapi korang mesti ingat satu perkare ni, kalo pakai blusher, elakkan pakai blusher terlalu banyak dan tertumpu kat satu tempat sebab confirm muke macam baru lepas kene lempang/macam badut...kecuali la mekap untuk penari kebudayaan...memang disarankan pakai blusher merah menyala!
Boleh gunakan jari atau berus besar utk sapu blusher kat kawasan tulang pipi....

Produk pilihan PY : 
IN2IT SHEER SHIMMER BLUSHER IN ROSE PEARL

Blusher ni menampakkan muka sgt comel bile dipakai...xtau nape...hahaha

8) Lipstick
Pemilihan warna/rona lipstik yang sesuai amat penting...Untuk permulaan pilih rona lipstik yang berona natural dan jangan terlalu terang atau merah...Orang2 di sekeliling korang mungkin terkejut dengan perubahan korang yang mendadak....semalam muke punye la pucat x pakai secalit lipstick, tetibe hari ni korang pakai lipstick merah menyala! Konfirm dorang terkejot...so utk cara yang selamat, pakai la lipstick yang natural dan x terlalu ketara warnanya....perubahan yang dorang nampak pon x la terlalu mendadak..

Produk pilihan PY:

AVON ULTRA COLOR RICH LIPSTICK IN SUNSET
Produk AVON memang terkenal sebab harga yang murah dan produk yang best...harga lipstick ni x ingat...tapi dh pendek sket sebab PY asek pakai jek...warnenye maveles...........

Dah pendek lipstick PY kerjekan! hehehe..

Hasil mekap simple:


x payah pakai bulu mata palsu ye....maskara pun dh memadai!



Jom tengok video PY untuk penjelasan lanjut!


PY harap video dan entry kali ni berguna kepada korang2 sume yang baru belajar nak mekap!

Till then!!

Klik iklan nuffnang ye! Syg uolls!

Singgah & Subscribe channel youtube PY

Like Fanpage PY!

Join churpchurp kat sini!


PY : Lepas ni PY nak buat mekap tutorial mekap untuk berjalan2!

15 comments:

  1. HAI, princesss.... rajin betul make up...i am ur new follower.. :)

    ReplyDelete
  2. Hye dear...thanks sudi singgah n follow PY!

    ReplyDelete
  3. hye PY..nice blog..thanks 4 da knowldges..

    ReplyDelete
  4. entri yg ku tunggu2 slame ini.. akhirnyerrr.... sy suke.. sy suke.. thnx PY.... :)

    ReplyDelete
  5. nak bli la bb 2 way cake tu..hee
    Saya dah follow blog yanti :)
    jemput KE blog saya nati ye..:)
    http://sekuntumbungazara.blogspot.com..time kcih ye..=)

    ReplyDelete
  6. P.yanti, sy nk sgt tgk mcm mana makeup pengantin...blh x P.yanti wat tutorial tu???

    ReplyDelete
  7. wah terlihat lebih cantik ya..
    moga artikelnya juga bermanfaat untuk orang lain ya...
    oya kalau untuk trend kaos kaki wanita muslimah saat ini seperti apa ya..
    kalao ada yang tau bagi infonya ya...

    ReplyDelete
  8. makasih telah mau berbagi artikel dengan kami...
    oya kalau untuk kakak, tren kaos kaki saat ini bisa anda lihat langsukng ke pusat kaos kaki wanita karena disana koleksinya lengkap dan cantik-cantik

    ReplyDelete
  9. Wah artikelnya keren..
    cuma lebih keren lagi klo di tambah gambar agar lebih menarik, ..Sambil baca artikel ini, mau tanya untuk tempat kaos kaki muslimah yang memilika banyak piliha model terbaru dimana ya....
    moga makin bagus lg artikelnya ...

    ReplyDelete
  10. thanks ya, isi artikelnya keren.
    bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
    oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke toko kaos kaki wanita berkualitas dan banyak pilihannya..
    Trims :)

    ReplyDelete
  11. thanks untuk perkongsiannya. :-)

    ReplyDelete
  12. thanks untuk perkongsiannya. :-)

    ReplyDelete
  13. So simple. Suka sangat. Sesuai la dengan saya yang jenis nak cepat ni

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!