Klik sini>>>>>>>>>>

Monday, January 30, 2012

Kesalahan makeup yang patut anda elakkan: Kening terlalu halus!!

Assalamualaikum semua!!



Dah lame rasenye PY tak post pasal beauty article...So untuk kali ni adalah siri kedua daripada Kesalahan Makeup Yang Patut Anda Elakkan! Sebelum ni PY ade postkan tentang kesalahan yang pertama iaitu penggunaan blusher yang melampau. Klik sini kalo nak tengok post yang lepas ye...So untuk kali ni adalah siri yang kedua..wah...macam drama bersiri la plak.....

Ok lah..untuk post kali ni PY nak bercakap tentang kening memandangkan ade beberapa orang yang bertanyakan tentang bagaimana nak melukis/membentuk kening dengan betul...

PERHATIAN : Post PY untuk kali ini bukan menggalakkan sesiapa untuk mencukur/mencabut/membotakkan    (err...botakkan kening??boleh la tu...) atau sebagainye...maksud PY MELUKIS/MEMBENTUK kening tu merujuk kepada melukis/membentukkan kening menggunakan eyebrow pencil/eyebrow powder...So jangan salah anggap yek!

Jadi pertama sekali, PY nak bagi tips sket tentang apa yang perlu korang tahu untuk melukis/membentuk kening!


1) Peralatan/mekap yang diperlukan untuk melukis/membentuk kening!
Haa...yang ni paling penting skali...kalau xde mekapnye...cmne la korang nak lukis kening korang tu ha..So ape yang perlu korang ade ialah celak kening sama ada daripada jenis pencil ataupun powder...ala banyak dijual kat farmasi ataupon kat makeup counter kat mall tu...jangan beli yang cap ayam sudah...kalo xde jugak boleh jek gunakan eyeshadow coklat...

PY gune eyeshadow powder yang ni...
ni plak yg jenis pensil... disertakan dengan berus skali...pilih la yang mane korang nak...

Bagi korang2 semua yang nak pakai eyebrow pencil, pastikan selepas lukis/bentukkan kening tu, gunakan eyebrow brush...biasenye eyebrow pencil tu disertakan sekali dengan eyebrow brush....contohnye macam gambar eyebrow pencil kat atas tu...tujuannya??? Untuk hilangkan garisan pensil kat kening korang tu n blend kaler eyebrow pencil tu supaya sekata....

Bagi korang2 yang gunakan eyeshadow jenis powder/nak gunakan eyeshadow coklat, pastikan korang gunakan angled brush...yela...takkan nak sapu guna jari plak....


bende ni dipanggil angled brush...

2) Warna eyebrow pencil/powder untuk kening anda!
Pemilihan warna eyebrow pencil/powder yang sesuai adalah sangat penting memandangkan kening dapat mengubah air muke korang sekelip mata! Betul!! Bagi kite2 semua yang berambut hitam ni...sepatutnye memilih warne eyebrow pencil/powder 3 tona lebih cerah daripada warna rambut atau lebih senang jika korang pilih warna coklat gelap....bagi yang rambut blonde/perang tu boleh la pilih 3 tone lebih gelap daripada  warna rambut korang tu yek....


Selain daripada tu, elakkan memakai eyebrow pencil/powder warna hitam yek!! Kenapa?? Kening yang berwarna hitam akan menyebabkan air muka korang nampak lebih garang...so sesapa yang nak nampak ayu je...x yah la pakai warna hitam.....

2) Pilih bentuk kening yang anda mahukan!
Haa...yang ni pon penting..yang PY nak tekankan sangat kat sini ialah lukis kening mengikut bentuk semulajadi kening korang tu....anda boleh ikut guideline seperti dibawah
A = Kepala/bahagian hadapan kening
B = Puncak kening
C = Ekor kening

Elakkan cukur/cabut kening sampai habis pastu buat garisan halus sebagai kening!!
(Ade jugak orang kate yang kalo kite cukur kening sampai abes, kte bleh nampak antu....yeke??? ntahla...)

cukur kening sampai abes bukan je menyebabkan korang nampak antu, muke korang jugak boleh jadik macam antu....

Tapi jangan la plak over sangat tebalnye....


Ketebalan garisan kening jugak memberi kesan kepada muka korang!!

Kening yang halus dan curvy
= akan menyebabkan muka nampak menjadi lebih tua daripada usia.

Kening yang tebal /sederhana tebal dan berbentuk straight 
= menyebabkan muka nampak muda sket/innocent/korean look...

Kalo korang perasan la kan...kening korean girl biasenye mesti tebal dan straight...supaya nampak muke tu lembut and innocent jek..
comel!

4) Cara melukis kening!
Sebenarnye cara melukis kening ade banyak...bergantung kepada individu la yek..yang akan ditunjukkan ni adalah cara PY yek!

Biasenye PY akan mula melukis kening pada bahagian tengah kening ke puncak dan seterusnya bahagian ekor. Bahagian depan kening biasanye PY akan biarkan dulu... Selepas bahagian tengah hinggah ekor kening dah di bentuk/dilukis, barulah bahagian depan/kepala kening dilukis. Pastikan bahagian tengah sehingga ekor kening lebih gelap daripada bahagian depan kening supaya kening nampak lebih natural...Selepas selesai melukis, beruskan kening menggunakan eyebrow brush (bagi yang guna pencil la kan..)


Oklah....seterusnya kite beralih pulak kepada tajuk asal : 
Kesalahan Makeup yang Patut Anda Elakkan : Kening Terlalu Halus!
Rasenye ramai kat luar sana yang keningnya halus segaris aje....betol tak?? So, Py akan tunjukkan cara nak betulkan kening yang camni...kat bawah ni adelah contoh kening yang terlalu halus...



muke akan nampak lebih tua daripada usia asal!!


waaa...PY tak suke kening camni!!!


macam mane ek???cube fikir....


PY dah dapat idea!!!

korang perlukan eyebrow pencil

ataupun eyebrow powder/eyeshadow coklat



Mari kite mulakan!!

mulakan dengan membentuk bahagian belakang kening!

lukiskan kening...


bahagian belakang kening dah siap!


Lukis kan bahagian hadapan kening...pastikan bahagian ekor kening lebih gelap ye!!
Berus kan kening selepas lukis!

Siap!!!


Selamat mencuba!!

Bye!!

Semoga korang semua dapat mencuba sendiri di rumah!!

Quote Of The Day
hehe..JK....saje je PY nak camwhoring...lempang kang!

XOXO PRINCESS YANTI

Jangan lupa singgah channel youtube PY!


Jangan lupa singgah blogshop PY!


Hello sayang2 semua...sesape tak join churpchurp lagi boleh le join...sila2 la tekan banner churp2 kat sebelah ye untuk join....Boleh la korang dapat duit poket sket!!

Klik iklan nuffnang sebagai tanda sokongan kat blog PY!

PY : Tengah berusaha dengan tutorial yang seterusnye....fuhh...

16 comments:

  1. sayang. t.q :) py guner brang ap ea? guna yang powder khas tuk kening ea?then pakai berus ea?

    ReplyDelete
  2. PY guna IN2IT eyebrow shadow...kalo susah nak carik gune jek eyeshadow warne dark brown...contohnye macam eyeshadow yang PY pegang kat gambo di atas (Simplysiti Simple Eye Color in Rich Sable)...guna dengan angled brush...Selamat mencuba Elis!!

    ReplyDelete
  3. ooo....t elis cube ea..thanks syg PY...

    ReplyDelete
  4. sis mnta tips guna pencil browliner.. slalu x jd la...

    ReplyDelete
  5. tenkz untuk tutorial..lepas ni leh cube kat rumah..hahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke nak cube??? Dh cube nanti jgn lupe upload gambar kat blog ek...PY nak tengok sgt2...hehehe...

      Delete
  6. now i know. ahahha. syukur sbb kning tebal. aicehh. cuma perlu kemaskan sikit guna "sikat kening " :P

    btw. im done following u. hehe. share lh lg psl makeup. really2 love it

    ReplyDelete
  7. ..tapi kalo kening memang sedia nipis & tak tebal cmna ya?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi senang nak lukis...jangan lukis segaris je dik...nampak muke tu cm garang...cube lukis tebal sket....macam kening artis korea..tebal n kemas..kening nipis lagi senang nak dibentuk berbanding keniing yang tebal
      *kening PY pon nipis jugak...hihihi*

      Delete
  8. hi..ntk kening mekap pengantin plak ?? hehe

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Nak tanye sile tanye kat fanpage PY ye. PY x leh komen kt sini. Ade masalah sket T_T