Friday, March 1, 2013

BEAUTY SCHOOL: TEKNIK MEMBENTUK KENING TANPA CUKUR! ~mari bace~


Assalamualaikum semuaaaaaaaaaaaaaa

Setelah  seminggu lebih x mengapdet blog...harini PY nk update dengan tips yang sgt bergune buat korang sumer....mmg bnyk kali soklan ditanye kat emel...akhirnye PY dapat jgk buat entry pasal teknik bentuk kening tanpe perlu cukor mencukor nih.....

Sebelom PY mendedahkan rahsienye...(xde la rahsie sgt...ramai jek yg dh buat teknik ni..), kat sini ade 2 teknik yang PY nak gtau sebab kening ni pon ade 2 jenis...

Jenis2 kening manusiaaa...

1) Kening berbulu halus dan memang semula jadi berbentuk..


Korang yang mempunyai kening cm ni memang best...natural beauty gitu...xyah nak sorok/tutop kening dengan segala macam benda....bulu kening nye elok jek berator di tempat yang betol...xde la berterabor tak tentu hala...memang menyenangkan kerja tukang mekap....

2) Kening tebal, bersepah n tak berbentuk...

hambek koooo....


Korang yang mempunyai kening macam ni memang mencabar sket la utk tukang mekap semase nk membentuk kening korang....sebabnye bulu keningnye agak kasar dan berade di merate-rate tempat! Tapi xpe...jgn risau...masih lagi boleh diselamatkan!

Boleh tak PY bagitau teknik membentuk kening tanpa perlu cukur??


Oklah ye...skarang ni PY nak tunjokkan teknik utk membentuk kening tanpa perlu cukur mencukur nih...
Mari kite mulakan!!!

Disebabkan kening ni ade dua jenis atau dua tahap keserabotan/keteraburan (bahasa ape ni?), jadi teknik yang nak ditunjokkan pon ade 2 jenis...

1) Teknik concealer
Teknik concealer ni sesuai digunakan pada kening yang jenis pertama...kening yang berbulu halus dan memang semulajadi terbentuk.....penggunaan concealer sekadar nak memperbaiki/memperkemaskan bentuk kening jek memandangkan kening nye memang dh terbentuk...bulu halus yang bersepah-sepah pon hanye sket2 jek...Py lebih menyarankan agar korang menggunakan concealer jenis cream atau stick sebab teksturnye lebih pekat dan coverage lebih power sket...

concealer yang PY slalu pakai...cream concealer..

Sebelum pakai concealer untuk membentuk kening, beruskan kening supaya kening nampak lebih kemas...kalo ade brow gel lagi bagos sebab bulu kening akan dok dendiam selepas di berus...

Sebelum

Celakkan kening mengikut bentuk yang korang suke...Kawasan yang bercelak ni kirenye guideline/panduan kat korang untok sapu concealer nanti
Sapu concealer kat kawasan yang bulunye terkeluar dari landasan  terkeluar dari kawasan yang bercelak...
Blend concealer supaya sekata dengan warna kulit dan kening nampak lebih kemas..

Selepas..
Tadaaaaaa.....Bulu kening nampak letops tanpa perlu cukor! Best kan.....
Pasni bleh la korang touch up2 sket kening korang...nak tambah celak sket ke...

Untok pengetahuan semua, gambar kat atas ni PY amek daripada blog orang laen...
Kalau nak penerangan yang lebih lanjot pasal teknik ni bleh pegi tengok entry ni



2) Teknik gam
Memandangkan PY ni orang yang jenis berani mati, so PY pilih kening yang nombor 2...kening yang no 1 tu x brape mencabar hokey...hehe...so PY cube la untok membentok kening jenis yang tebal dan tak berbentok sgt....hehe...kebetolan housemate kening mcm tu...ape lagi...tros la x pasal2 housemate/Cik Susu masok dlm blog PY ni haaaaa....
Untok kening yang jenis berserabot ni tekniknye same macam concealer cume kite perlukan bantuan sket daripada Encik Gam...

En Gam sebagai penyelamat keadaannnnn


Gunekan gam dlm bentuk stick macam kat atas ye....dan jangan risau...gam ni nontoxic dan mudah dicuci...insyaAllah x membahayakan kulit...sebab pengeluar gam akan pastikan gam ni x merbahaya sebab banyak kes budak2 makan gam (serius x tipu)...so kalo sapu kat kulit xmerbahaya...

Kening Cik Susu sebelom dikerjekan oleh PY...
*Py cube untuk menarik nafas...*

Langkah pertama ialah menyapu gam kat kawasan yang hendak disapukan concealer...
*Pastikan bulu kening dah disikat supaya mudah nak meng'cover' bulu2 yang terkeluar dari landasan..hehehe

Biarkan gam tu mengering dan korang akan dapati bulu kening dan kawasan kening yang terkena gam tu akan mengeras...


Sapukan concealer pada kawasan kening..korang akan dapati kening korang akan hilang...gambar diatas diambik mase Cik Susu tgh ketawe tgk muke sendirik takde kening! Lapisan gam yang kering tu menyebabkan concealer dapat menutup kening yang tak dikehendaki...kalo korang tak gune gam, teros jek sapu concealer kat kening, confirm tak berape menjadik! Sebab bulu kening yang kasar n tebal ni degil skettttt...

Lukis kening mengikut citerase korang...PY buat kening Cik Susu ke atas sket sebab kawasan kelopak mate  Cik Susu ni sempit sket dan kalo pakai eyeshadow x brape menyerlah...
Kemaskan la concealer pada kening korang tu....tros pakai powder...xyah pakai foundation kat kawasan yang bergam tadi...sebab concealer je dh cukop...takot jadi bertambah comot plak....

Perbandingan sebelum dan selepas....

 Sebelom

Selepas...

Pastu bleh la meneroskan mekap mate...pakai eyeshadow, eyeliner dan maskara!!!


Cik Susu ni memang pemalu sket orangnye.........

Oklah uollsss...sampai kat sini jela PY nak membongkar rahsie membentok kening tanpe perlu cukor mencukor atau jadik pisau cukor...

Selamat mencuba!
Ape pendapat korang tentang teknik kat atas?? Korang ade cara lain untuk membentuk kening tanpa mencukor??
Boleh kongsikan kat ruangan komen di bawah

~Klik nuffnang sebagai tanda sokongan kat blog PY~

Mmmmmmuuuuuaaaaaahhhhh!!!!

Till then...

Sila LIKE Fanpage PY
Singgah blogshop PY

Singgah channel youtube PY

Join churpchurp kat sini!

PY: Nak mengatasi masalah tangan menggigil mase pakai eyeliner??? Stay tune yeeee.....entry akan datang akan membantu korangggggg.............

27 comments:

  1. wow!nak try bt lah :)nice tutorial :)

    ReplyDelete
  2. mak ai teknik gam tu..syukur kite jenis kening no1 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...name 'teknik gam' mmg cm ngeri sket xila...tp nak remove senang jek...gune air jek...Selamat mencuba!

      Delete
  3. nice entry
    saya memang tunggu org ajar lukis kening tanpa cukur
    thanks:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear...sangat happy dapat ajar awak! Thanks datang sini!

      Delete
  4. sis,nk tnyer la..kalo kte nk mekap kening cmnih..mne kte perlu aplly dlu..wat kening pastu mekap mcm biasa atau makep sapu foundation tros bru wat kening?tq..hehe

    ReplyDelete
  5. kalo teknik concealer tu pakai eyebrow pencil dulu, baru guna concealer tutup bulu2 yg bersepah..kalo teknik gam, kena pakai concealer & powder bru la guna eyebrow pencil...

    ReplyDelete
  6. oh ni la teknik gam,membentuk kening tanpa perlu bercukur....
    tips dan info yg sgt berguna....
    trima kasih sis......

    ReplyDelete
  7. oh ni la teknik gam,membentuk kening tanpa perlu bercukur....
    tips dan info yg sgt berguna....
    trima kasih sis......

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..tips nie dah mudahkan kerja saya nk makeup org lepas nie..tq share! Excited nk cuba teknik gam tuh..

    ReplyDelete
  9. lau pakai foundation trus xjd ke PY? maksudnye xguna concealer.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak..tp guna stick foundation ye...sebab kalau pakai liquid foundation x cover sgt bulu2 kening tu...
      Selamat mencuba!

      Delete
  10. yang untuk kening yang nombor 2, teknik pakai gam tu betul betul berhasil ke?

    ReplyDelete
  11. Kalau bulu kening tu dah takda, tumbuh balik tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucu pulak sy baca ni.. dia hilang sbb terlindung.. cuci2, ada la balik...

      Delete
  12. berapa ye harga concealer tu..

    ReplyDelete
  13. Mcm mana nk pilih warna conclear yg sesuai dgn warna kulit kita?

    ReplyDelete
  14. Mcm mane nk rapikn concealer sis? Sy try wat tp cncealer tu nmpk x kmas..kene oles ngn powder ke..

    ReplyDelete
  15. Mane nk bli concealer tuh sis??

    ReplyDelete
  16. Please sesiapa tolong replykan. Sngt brtrima ksih jika mmbntu

    ReplyDelete
  17. mcam senang tapi susah....penat saya buat balik2x kening saya bentuk mcam shinchan....

    ReplyDelete
  18. kalu kening bersambung .? mcm mner nk mengatasi .?

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!