Saturday, August 4, 2012

DIY : Jom meriahkan baju raye sendiri dengan sulam manik!!!

Assalamualaikum!

Untuk entry hari ni maseh lagi dalam bab baju raye! Yela...mood raye dh sampai dah skang ni kan..radio plak skang ni dh mula maen lagu raye...Ok la ye...berbalek pasal baju raye td..

Baju2 kurung skarang ni kalau kite tengok kebanyakan harganye mahal bukan sebab kainnye..tp manik n labuci yang berdoyon2/liplap2 yang menyebabkan baju tu jadi mahal! Kainnye bese je tgk!

Sebenarnye boleh je jahit sendirik manik/labuci tu! Modal baru berape hengget kalo nak dibandingkan dengan harge baju yang dh siap jahit manik tu! Jaoh beza harge tau!

Selain tu, baju2 kurung yang dh lame atau kain murah/bese2  akan nampak mahal kalo ade sulam manik!
Kain seploh hengget akan nampak mcm 50 hengget uolls!!Tak caye bleh cube sendiri!

So  kali ni PY nak share sket macam mane nak jahit labuci kat baju raye tahun ni/tahun lepas/dh lame untuk upgrade baju tu jd glamer sket...xde la boring je nengok!

PY pon bukan la pegi klas sulam manik pon...memandai2 sendirik je ni...

Jom kite mulakan!

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN (wah...mcm nak masak la plak!) :

1) Manik dan labuci
2) Gunting
3) Benang yang sesuai dengan warna baju
4) Jarum (jangan guna jarum terlalu besar, nanti manik tak boleh lepas kepala jarum
5) Baju kurung
6) Pensil untuk lukis design atas kain!



labuci! 

manik!
 Baju kurung

benang dan jarum!


Ok skarang PY nak tunjukkan langkah2 nak menyulam manik plak!

LANGKAH-LANGKAH:

1) Lukiskan design sulam manik yang korang nak kat atas kain...biasenye sulam manik ni kat hujung lengan, hujung baju dan leher baju....

Lukis! (guna kaler pensel luna pon bleh!)

PY buat design simple jek!

2) Pastikan korang dah sediakan jarum beserta benang yang disimpol hujungnye! Selepas tu, amek labuci dan  cucuk jarum pada garisan design korang tadi dan masukkan labuci pada jarum!




3) Amek manik dan lapisi labuci dengan manik.



Jadi macam ni...

4) Masukkan jarum semula ke lubang labuci yang sama!


5) Tarik benang...


6) Siap!


7) Ulang semula mengikut garisan design yang korang lukis tadi!









HASILNYE.....................

jahitan x brape kemas...sorry!

Antara contoh2 lain yang PY buat:

 
corak kotak2 mcm ketupat!..Jahitan yang tak kemas tu abaikan ye...korang buat mesti lg cantik!

bahagian lengan baju...


Segitiga...(ade yang tersenget) 


bahagian lengan..

Sulam manik yang PY buat memang x kemas pon! Korang2 yang terer2 ni mesti bleh buat lagi best daripada ni!

So PY harap entry kali ni dapat meng-upgrade baju2 korang yang bese2 tu kpd baju kurung yang grand sket la...hehe..

Till then! Tata!

Klik iklan nuffnang ye! Syg uolls!

Singgah kedai online PY

Singgah channel youtube PY

Join churpchurp kat sini!


PY : Sulam manik ni memang susah, menguji kesabaran  n leceh sket...Nak uji tahap kesabaran korang?? Cube la sulam manik kat baju sendiri! Hehe

3 comments:

  1. wah bagus ni.kita pon nak belaja menjahit..eh i ada tag you in this entry.try and win :)
    http://leeannizzura.blogspot.com/2012/09/giveaway-blogger-bertuah-by-jiwarosak.html

    ReplyDelete
  2. Saya pembekal manik baju dengan harga yang berpatutan. Jika berminat sila lawati laman web fb kami di http://www.facebook.com/photo.php?fbid=181562805316823 atau tel/sms ke 0173893729 untuk maklumat lanjut

    sekian.

    Haime

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!