Sunday, September 30, 2012

Kesalahan mekap yang patut anda elakkan : Panda/Pontianak Eyes....

Assalamualaikum semua!!!!!!!!!!


Entry kali ni adalah sambungan/ siri ketiga daripada Kesalahan Mekap Yang Patut Anda Elakkan!!

Kesalahan ketiga : Panda/Pontianak Eyes...........

Dengar tajuk pon dh seram...ofkos la gambar2 yang terlibat dlm entry ni pon seram jugak...tapi gambar2 nye tak melibatkan mane2 cik pon/cik pan....cume gambar PY versi Cik Pon/Cik Pan jela...jgn la seram plak nk bace entry ni...

Pernah tak eyeliner korang comot tak hengat sampai mate korang org nampak cm Cik Pon atau Cik Pan???
Kalau PY sebelom ni memang slalu.....terutamanya waktu panas terik!!

Eyeliner yang korang pakai biasenye kemas je pada waktu pagi....

PUKUL 8.00 PAGI

Mase ni mekap masih lagi ok n meletops...

PUKUL 9.00..

Eyeliner mulai cair!!!

Bagi yang bermata sepet atau monolid, eyeliner akan mulai melekat pada bebola mata (macam kat atas) selepas setengah jam atau sejam!!

Tau x kenape??? Sebab mata monolid ni kelopak matenye akan melekap kat kawasan bebola mata apabila mata dibuka!! Huhu...PY la tu....pakai eyeliner pon kadang2 macam tak nampak!! Otomatik la eyeliner tu akan tinggalkan kesan kat bebola mata.....bagi yang ade kelopak mata/double eyelid tu...untong la korang!! (jelly)

PUKUL 10

Eyeliner garisan bawah mata mulai mencair sebab cuaca dh mulai panassss.......fuuhhhh..
Ketika ni korang dah jadi CIK PAN....
Bagi korang yg perasan eyeliner korang dh cair, bolehla  lap eyeliner yang comot tu n touch up balik...
Bagi yg tak perasan / tak tau yg eyeliner dh comot n bersememeh, masalah eyeliner akan bertambah dan akan men'transform' kan korang menjadi..........


PUKUL 12! (Huaaaaaa.....panas gile..............)

Huaaa....ni dh tahap dewa cairnye....mungkin korang fikir x logik la...tapi memang pernah berlaku kat PY!! Tak perasan sampai la balik umah nk remove makeup....hambek kau!!! Terkejot sendiri!!

Tetibe PY terfikir.....macam mane plak kalo aritu kebetulan pakai lipstik merah n lipsticknye cair macam eyeliner jugak????

Hambek ni...

PY: Ye cik....boleh saya tolong????

Customer:





Ape yang saya nak buat????

1) Gunakan eyeshadow primer!!

PY gunakan eyeshadow primer ni...nampak je kecik....tp best gile....eyeshadow tahan lama!
*ya Allah buroknye  dahsyatnye muke aku kat belakang tu................
Apa fungsi eyeshadow primer??
Eyeshadow primer dipakai sebelom korang pakai eyeshadow....tujuannya supaya kelopak mata tak berminyak...biasanya kelopak mata yang berminyak pada cuaca yang panas akan menyebabkan eyeliner+eyeshadow cair!

2) Pakai liquid eyeliner!


Kenape kene pakai liquid eyeliner??? 

Liquid liner mempunyai formula yang tidak akan cair/tidak mudah cair selepas mengering...cume pastikan semasa memakai liquid eyeliner, kene tunggu sampai kering barula pakai kosmetik yang seterusnya (maskara, bulu mata palsu dan sebagainya...)

PY memang menyarankan kepada korang2 yang bermata sepet/monolid (bile bukak mate, kelopak mate xde!) supaya pakai liquid liner sebab liquid liner tak meninggalkan kesan kat bebola mata!


3) Pakai powder eyeliner/powder eyeshadow sebagai eyeliner!

PY gunakan powder eyeshadow sebagai eyeliner...terutamanye pada garisan bawah mata! 

Kenapa powder eyeshadow lebih selamat kalau dibandingkan dengan pencil liner atau gel liner???

Teorinya sama seperti foundation...Jika dibuat perbandingan antara liquid/cream foundation dengan powder foundation, yang mane akan cair dulu kalau hari panas terik?? Tentulah gel/cream foundation kan???

Sebab itu jugak la powder perlu disapu selepas liquid/cream foundation disapu..Sebab nak menyerap minyak dan lembapan pada liquid/cream foundation tadi...

Jadi, powder eyeshadow, akan menyerap  minyak pada kawasan mata dan kurang comot!

TIPS: Kalau korang nak jugak pakai gel liner/pencil liner, lapisi dengan eyeshadow yang sama warna dengan  eyeliner korang tu!!

So sekarang ni terpulanglah kepada korang nak pilih jenis eyeliner yang sesuai dan x menyebabkan korang menjadi Cik Pan atau Cik Pon!!

Ape pendapat korang??? Pernah tak jadi macam kat atas ni??? Boleh kongsi kat ruangan komen di bawah!!

Till then!!
Klik iklan nuffnang ye! Syg uolls!

Singgah kedai online PY

Singgah channel youtube PY

Join churpchurp kat sini!


13 comments:

  1. PY entry ni klakar!!haha..tp bnde ni pn pna jd kat kte..kdg2 rse mcm org xpndi gune eyeliner je..mse awl2 pki elok je..mse dh bepeluh bkn men lg mte mcm org xckup tdo..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe....aah PY pon slalu jd mcm tu...thanks Miz Mim!!

      Delete
  2. PY, kalo x reti nk make up lansung cm ne ek... huhuhu.. sedey btl la... cntik PY makeup.. ein dh pnh makeup, jd cik pon trus.. hubby dok gelak gile2.. myampah... tlg2 ajar kn la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear...blajo mekap ni kene slow2..mule2 balaja mekap natural dulu...guna warna pastel..pastu baru la mekap dramatic sket...cm smokey eyes ke...ok! Practice makes perfect!

      Delete
  3. omg lucu gila explaination you ni..but thanx for the tips.. tengah mencari penyelesaian utk masalah ponti eyes nih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik ponti ni spesel sket...sebab die x jd pd waktu malam...die jd waktu siang and panas terik...hehehe
      Tq singgah sini!

      Delete
  4. Salam kak , sy na tnye mcamane na dpatkan naked palette at mlaysia yea ..

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!