Tuesday, October 14, 2014

PY pandai tukar tayar kereta. Tak caye sudah.

Assalamualaikum~
Harini nak cite ape yang berlaku tanpa PY jangka....
PY bru jek abes kelas tambahan budak2 PT3~
Sampai2 jek umah Cik Susu mengeluh
"alamak~tayar kete pancit la pulak..."


Kononnye Cik Susu nak mintak tolong suami jiran sebelah~ 
Tapi lakinye balik dah ptg nt....lepas tukar spare tyre msti kene pegi kedai tukar tayar waktu mlm pulak!
Nak menunggu pulak dah satu hal....
"Ala....x payah susah tunggu lame2...aku pon pandai tukar tayar la Su..."
Walopon Cik Susu mcm x brape prcaye yang PY pandai tukar tayar....
die pon setuju PY tukarkan tayar kete die...
Tanpe buang mase atau tukar baju~
PY tros jek tukar tayar dgn brbaju kurong~
Asal boleh~

1) Mula2 loose kan screw kt tayar ikut arah lawan jam guna wheel brace (besenye ad kt bonet kete)
Memandangkan tangan x kuat nak putar wheel brace, PY terpaksa guna kaki. Senang jek~ PY pijak dan dengan bantuan berat badan PY yang berlebihan ni sekelip mata jek wheel brace tu dapat loose screw tayar.
Tak sia2 jadik gajah.

Mintak mahap~ xbrmaksod nk menunjokk b***** kat situ. 

Walaupun dingorat beberapa kali oleh abang2 motor yang lalu lalang~ PY tetap tabah meneruskan objektip PY utk tolong Cik Susu tukar tayar. Cik Susu terkebil2 mcm x caye dgn keganasan PY tukar tayar kete smbil brbaju kurong dan bershawl bagai.

2) Guna jack untok naik kan kete. Nanti senang nak tanggalkan tayar.

Pusing jack sampai kete terangkat

Shawl yang berterbangan x mengganggu fokus PY

Posing agak ganas kat situ. Tak kan la nk tukar tayar kene dudok bersimpoh pulak~
Terima la seadenye~

3) Tanggalkan tayar dan gantikan dengan tayar spare.

PY berjaya. Cik Susu terkesima/trkejot berok dgn kejayaan PY.

 Cik Susu tolong yang trmampu. Tadi tukang payung...skarang tukang amek tayar pulak~

4) Pasang tayar dan skru. Macam bese la....guna berat badan yg brlebihan supaya skru ketat.

 Objektip tercapai.

Posing jap. Muka puas ati.

5) Pegi kedai tayar yang berhampiran dan tukar/tampal tayar yang rosak tadi.


Motip amek gambar ni? Ntah....saje.

Memandangkan PY dah gunakan bnyk tenaga tukar tayar tadi~ ditambah pulak dengan rase malu yang meluap2 bile dihon oleh abang2/pakcik2 yang lalu lalang mase PY mengganas tadi~
Cik Susu belanja PY makan. PY x mintak. Cik Susu yg nk belanja~
Let's mencekik.

 Cik Susu sila belanje.

Muke lapar tetapi malu.

 PY punye. ni dh bukan tahap minom ptg....ni dh kire mcm makan malam la...

 jempot2 cicah sambal~

 Cik Susu x nk kalah dgn PY.


Lepas abes segelas~PY ade order lagi segelas....haus gilerrr

Kesimpulannya, pompuan kene pandai tukar tayar kete. Kalo nk harapkan orang laen mmg lambat la jawabnye... Bukan susah pon.

Till then!

 Kalau ade apa-apa pertanyaan boleh komen kat bawah ye!

~XOXO Princess Yanti~

Singgah blog PY!

http://princess-yanti.blogspot.com

Follow Twitter PY @PYantilicious

Follow Instagram : pyantilicious

Like Fanpage PY!
http://www.facebook.com/princessyantihere

Like.Comment.Subscribe

2 comments:

  1. perg.. hebat.. ganas.. terbaekk... :) ein ni berat 65kg taw.. tp apasal pijak wheel brace tu, x blh tebukak pon.. longar pn x.. T_T.. lanyak gak kete dgn tyr pncit cari kedai .. huhuhu

    ReplyDelete
  2. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!