Wednesday, April 29, 2015

Pembuat Maskot Rumah Sukan yang Berjaya.

Assalamualaikum Cik Gojes!
 Sebenarnye dah lebih seminggu mende ni jadik.
PY nak cerita sket la pasal hari sukan sekolah PY, 18/4/2015 aritu.
Hari sukan zaman sekarang laen sket la drpd hari sekolah zaman PY dan uols2 yang sebaya dengan PY.
Zaman sekarang ni mcm2 warna pelik yang keluar.
Contoh mcm zaman2 kite skolah dulu warna rumah sukan biasanya merah, kuning, hijau dan biru.
Zaman sekarang ni lain sket uols. Pembelajaran abad 21 la katekan sekarang ni.
Jadik warna rumah sukan pon turut mengalami transformasi.
Kat sekolah PY warna2 basic ni masih ade cuma ade beberapa penambahan warna yang laen sket okayyy
Warna rumah sukan kat sekolah PY:
OREN, HIJAU EPAL, TURQUOISE, MAROON, HIJAU DAN MERAH
 Jadik sebagai cikgu umah sukan masing2 kene la bersiap sedia utk hias mcm2 ikot warna masing2.

Seingat PY la, dulu hari sukan xde maskot. Memang xde. Ke sekolah PY jek yang x buat dulu???
Macam sekolah zaman sekarang dah lain. Macam2 jenis tema korang boleh tengok.
Memang kreatif sgt2 la cikgu2 ni. Lagi2 sekolah rendah. Macam nak join sekali aje perbarisan umah sukan diorang sebab kostum memasing sgt2 cantik!
Khemah rumah sukan pon x dilupe untuk hias supaya menepati tema yang dah di tetapkan.

Untuk sekolah PY, asalnya tetapkan tema SUPERHERO.
PY cikgu rumah OREN uols. Macam2 idea dah terfikir kat kepala PY.
Sebabnye banyaka jugak la superhero yang warna oren kan.
Antara yang PY terfikir untuk jadikan maskot :
BOBOIBOY, DRAGON BALL, NARUTO.
                                             Goku Dragon Ball                   Naruto Shippuden


Yang ni sape tak kenal. Boboiboy

Last2 PY pilih DRAGON BALL. PY design dan pikir mcm2 mane nak buatkan org tau yang maskot tu ialah GOKU, watak utama dalam Dragon Ball tu kan.

Dah plan cantik2 tetibe baru dpt tau yang pengetua x setuju dgn tema tu.
Sebab sekolah PY ni baru jek dpt Anugerah Sekolah Kluster Kecemerlangan, jadik pengetua mintak tukar sket. Tukar jadik SUPERHERO TEMPATAN.

PY mula2 rase nak pengsan jugak la. Super hero jugak bukan la watak kartun sebab pengetua kate nmpak x  matang gittew. Dan lagi yang PY nak pengsan bile rumah sukan lain dh cop memasing punye maskot.
Ada yang amek Lima Bersaudara (Hang Tuah n the gang), Leftenan Adnan, Tok Janggut dan mcm2 lagi la.
Rumah PY jek xde idea nak buat cmne. Pikir punye pikir tetibe ade sorang pelajar iban datang hantar buku kat meja. Mase tu la terlintas satu nama kat kepala PY

RENTAP.

Bagi yang tak tau, Rentap ni pahlawan Sarawak yang menentang penjajahan James Brooke uols.
Bagi yang lupe sile selak buku teks sejarah hokey.

Konfem PY pilih RENTAP. Sebab firstly, kebanyakan maskot yang dipilih oleh rumah laen pakai baju melayu, tanjak.....mmg bagos. Tapi agak boring la.
Dengan bantuan Pak Cik Google, PY tros mencari pakaian dan aksesori masyarakat iban yang sesuai untuk RENTAP.

Tetibe rase nak nanges. Rentap pakai cawat jek uols.

Ade ke pulak budak nk pakai cawat tengah2 padang. Konfem la diorang malu kene ejek dgn kawan2.
Bukan la cawat betol2 cawat. Ala2 cawat la. Pakai seluar kt dalam okay. 
Ade ke gile sume orang nengok maskot aku x pakai seluar!

Selepas pikir sepikir pikirnye, PY yang dah xde banyak mase pon teros la design pakaian dan aksesori untuk RENTAP.
Ada satu lagi masalah. Sape yang nak jadi maskotnye???
Last2 jumpe jugak orang yang pakai maskot. PY amek pelajar Iban.
Stelah di 'brainwash' oleh Cikgu PY, akhirnye die setuju dan xde la malu pon. Sebab dia bangga jadik pahlawan Iban gittew.
Lega hati weolsss

Untuk ahli perbarisan pulak PY buat aksesori biase2 jek.
Dengan bantuan lebih kurang 5 org pelajar,  akhirnya kostume untuk maskot dan 33 ahli yang lain siap!

Ni dia gambar budak yang jadi maskot RENTAP.

Cawat x seberapa uols. Janji ada.

Willam Semak Anak Kiroh. Memang real orang iban budak ni.



Yang ni ahli2 perbarisan lain. Pakai aksesori sket2 jek.

Perbarisan dapat no 3. Okay la tu.
Untuk keseluruhan dapat Juara. Hehehehe...
Walaupon muke terbakar....puas hati sebab menang :)


Till then Cik Gojes~

JANGAN LUPE KLIK IKLAN NUFFNANG KAT TEPI DAN ATAS EK. TIME KASEH.
 Kalau ade apa-apa pertanyaan boleh komen kat Fanpage PY ye!
Tak tau knp PY x boleh balas komen korang kat bawah T_T

~XOXO Princess Yanti~

Singgah blog PY!

http://princess-yanti.blogspot.com

Follow Twitter PY @PYantilicious

Follow Instagram : pyantilicious

Like Fanpage PY!
http://www.facebook.com/princessyantihere

Like.Comment.Subscribe

3 comments:

  1. eh PY mengajar kat mana?

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.
    Saya nak mintak idea boleh..??
    Saya bekerja sebagai guru tadika sementara sambung belajar.dikira pengalamn pertama saya,tak lama lagi nak sukan,saya guru kepada rumah kuning,tema pahlawan Islam .boleh bagi idea untuk perhiasan perbarisan untuk budak budak Dan maskot nye.mohon Bantu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.
    Saya nak mintak idea boleh..??
    Saya bekerja sebagai guru tadika sementara sambung belajar.dikira pengalamn pertama saya,tak lama lagi nak sukan,saya guru kepada rumah kuning,tema pahlawan Islam .boleh bagi idea untuk perhiasan perbarisan untuk budak budak Dan maskot nye.mohon Bantu

    ReplyDelete

Tinggal kan komen uols kat sini~ Thanks Cik Gojes!